Flerfärgade stjärnor

Visst är pudeln - i alla dess färger - en hund med stor skönhet och elegans! Ändå är kanske det allra vanligaste talesättet "Klok som en pudel"…
Att de är smarta råder ingen tvekan om när man vill lära sin pudel någonting nytt. Här går det nämligen undan!
Med sin arbetsbakgrund som vattenapportör och cirkusartist visar våra hundar framtassarna inom många områden. Lägg därtill rasens trevliga lynne och att avelsmålet alltid varit lättsamma familjehundar - där har vi ett vinnande koncept!

På den här sidan presenterar vi flerfärgade pudlar som meriterats på olika sätt. Har du en SKK-registrerad flerfärgad pudel som kan inspirera? Hör av dig till vår webmaster!

                                                                                                         Text Åsa Bergh

BELLA (Vitterklippens Cortina)

En ung hund med målinriktad matte. Så kan man rubricera Bella (Vitterklippens Cortina) och Helena Ljung.
De har tränat Rallylydnad en tid och nyss börjat tävla. Vidare ägnar teamet sig åt trickträning, hittills är Novicediplomet avklarat och så snart Helena fått hjälp att sköta filmandet kommer hon att skicka in ytterligare 12 trick för bedömning av godkänd titel på Intermediate-nivå. Inte minst viktigt - Bella har genomfört BPH med skott.
Dessutom har hon visats upp och fått en exteriörbedömning, självklart med resultatet "Diskvalificerad p.g. av färg" men i övrigt gavs Bella goda vitsord som rastypisk och anatomiskt korrekt pudel.



HJÄRKER (Lambergsfrua´s Hjärker)

Ragnhild Karlsson och dvärgpudeln Hjärker har tillsammans hunnit prova på flera hundsporter. Det har blivit två titlar i rallylydnaden, RLD N och RLD F.
Dessutom har Hjärker godkänt doftprov i Nose Work och genomgått BPH med skott. En del agility har man också hunnit med, även om just detta inte lett till några titlar.
I nuläget ligger inte fortsatt tävlande högst bland framtidsplanerna. Familjen har ytterligare två hundar och Hjärkers största nöje är att vara "skogsmulle" tillsammans med dem. Dessutom är han en rackare på att simma, något som är extra roligt i och med att pudeln ju har en bakgrund som vattenapportör.




MILOU (Stjärnans Black & Tan Casanova)


Denna mellanpudelgrabb har förgyllt matte Christina Lundströms liv i 9 års tid. Teamet hittade tidigt till rallylydnaden och har hunnit tävla ett femtontal gånger.
Två titlar har Milou erövrat, RLD N och RLD F.
Dessutom deltog han även under åtta år i Hundgruppen, som är ett projekt inom Köpings omsorg. Genom den verksamheten förgyller Milou med kompisar livet för ett gäng personer som inte själva kan ta hela hundägaransvaret men gärna umgås med fyrbenta. Såklart går glädjen åt båda håll, vilken hund gillar inte lite extra uteliv i gott sällskap!?

På bilden här ovanför ser vi Milou tillsammans med "lillebror" Lykke.

Foto Lillemor Lindström 

LYKKE (Vitterklippens Apollo)

är Christina Lundströms andra mellanpudel med rallylydnadsintresse.
Redan från början har han fått hänga med "storebror" Milou på både promenader, träningar och tävling. Som valp hände det att han behövde lifta med barnvagnen för att kunna hålla jämna steg med flocken.
Idag är Lykke två år gammal. Han har hunnit starta i sju tävlingar med godkända resultat i sex av dessa. Titeln RLD N är redan i hamn - nu siktar han mot nästa. Måste ju bli lika duktig som "storebror"!

LIRA (Nämforsens Lira)

En pudeltjej som älskar att träna - oavsett vad det handlar om så är Lira med på noterna. Kanske är en bidragande faktor till detta att egentid med matte står högt i kurs hos hundar som lever i större "flerartsflockar"? I Liras familj ingår bland annat hennes mor och dotter.
Trick Dog-meriterad med tre diplom och därmed titeln Advanced Trick dog.
Ett godkänt doftprov för Nose Work har hon också hunnit med och nu samlar Lira poäng inför nästa Trick Dog-diplom. I detta ingår bland annat att tömma tvättmaskinen och lägga kläderna i en korg. Med tanke på att det här är en liten dvärgpudel, 29 cm, handlar det inte om några stora påslakan utan snarare strumpor och småplagg. Att ha roligt och samarbeta är det viktigaste för både två- och fyrbenta!

MIO (Lambergsfruas Mio-Il-Piccolo)

Foto Lillemor Lindström 

är en dvärgpudel som synts på mängder av tävlingar.

Tillsammans med matte Lena Edström har hon erövrat en imponerande rad titlar:
RLD A, RLD F, RLD M, RLD N samt, inte minst, SE RALLYCH.
Mio har även deltagit i en officiell utställning. Förvisso blev hon diskvalificerad på grund av

sin färg men i övrigt hade domaren (Åke Cronander) idel lovord om hennes konstitution.

Givetvis väckte hon också uppmärksamhet bland publiken!
Mio har vunnit klubbmästerskap i lydnad och även utsetts till årets hund i sin lokala
brukshundsklubb. När matte recenserar Mio finner superlativen inga gränser:
-Hon är rent otrolig, en ”stor” hund i liten kropp!




LEIA (Nämforsens Trumma)

Foto Sanna Sandahl

är licensierad servicehund och fungerar som matte Sanna Sandahls stora trygghet. Sanna har svårinställd diabetes och vardagen kan vara slitsam. Med stöd av Leia fixar matte numera galant jobbiga sjukhusbesök, provtagningar och alla andra situationer där man kan behöva "en social krockkudde". Sanna är ekonomiansvarig på ett företag och har möjlighet att ta med sig Leia till jobbet.
På fritiden är Leia en duktig Nose Workhund med flera diplom i bagaget. Hon har även erövrat tre trickdiplom och därmed titeln Advanced Trick Dog. Samtidigt är Leia, trots sitt toyformat, familjens största soffpotatis. Som tur är finns det fler pudlar i hushållet, pudlar med vilka Sanna kan dela sitt brinnande intresse för agility.
Leia är utställd med CK och mycket god kritik (domare Svante Frisk) men diskvalificerades senare beroende på sin färg. Inom Svenska Rashundsutställningsklubben och Svenska Hundklubben har hon skördat flera segrar och även erhållit championtitlar.




TURE (Twocolors Harlekin Wolf)

Foto Kickan Nicolic

Tillsammans med matte Mikaela Tonneman har Ture getts lysande möjligheter att utveckla sina talanger.
Ture är en liten mellanpudel som tävlar i rallylydnad och hittills erövrat titlarna
RLDN och RLDF.
Vidare är teamet aktiva inom agility, tävlingslydnad och viltspår.
-En fantastisk träningshund! recenserar matte, och berättar om en snabblärd kille som älskar att lära sig nya saker med hjälp av klickerträning. Ett av Tures bästa partytricks är att nysa när man frågar om han är förkyld - och intet öga är torrt när han kramar sitt gosedjur.




GLENN (Vinga San Tans Musse)

Foto Annika Wilund

Glenn är en aktiv grabb som tillsammans med matte Annika Wilund och familjens två andra pudlar gärna tränar både vardagslydnad och olika trick för kroppskontroll och fokus.
Att samarbeta är guld värt för kontakten och eftersom göteborgaren Glenn kom till Annika som vuxen har detta varit extra viktigt.
I nuläget ståtar teamet med ett NTD-diplom (Novice Trick Dog) och målet är givetvis att fortsätta med alltmer avancerade färdigheter. 




EDDIE (Maylines Endless Love)

Foto Ing-Marie Skogehall

Här har vi ännu en pudelkille som verkligen ingår i den tvåbenta familjens liv!
Tillsammans med matte Ing-Marie Skogehall har han hunnit prova på många hundaktiviteter. Tävlingslydnad, rallylydnad, hoopers och Nose Work hör till de färdigheter Eddie kan lägga till sin meritlista. Om tillfälle ges vandrar han gärna någon mil i fjällmiljö.
Titlarna Expert Trick Dog och Intermediate Trick Dog Master visar att han behärskar ett 50-tal olika trick och dessutom beteendekedjor.
Genom detta aktiva vardagsliv får Eddie tillfälle att utnyttja de medfödda egenskaper som finns i pudelns arbetsbakgrund. Att teamet dessutom inspirerar på sin lokala hundklubb blir en klart positiv följd av mattes förmåga att lyfta fram det bästa hos sin hund.




CHESS (Sola’s Oprah Winfrey)

Foto Ann Persson

Hela vägen från Finland kom en partifärgad valp hem till Ann Persson.
Det var mattes första flerfärgade pudel och sedermera blev Chess även den första

avelstiken i Anns kennel Härliga Harlekins.
Efter att ha provat på både lydnad och agility fastnade teamet för rallylydnad. De har

närmare 40 starter bakom sig, flera förstapris i lydnadsettan och sedan några år tillbaka

tituleras Chess Rallylydnadschampion.
På hemmaplan i Osby Brukshundklubb har hon två år i rad utnämnts till årets rallyhund

och har goda chanser att få tävla SM 2022.
Chess är definitivt en hund som imponerar - över både färg- och rasgränser




SAM (Stora Bergas Lilla Sam)

Foto Sanna Sander

Stilige Sam är en partifärgad dvärgpudel som är pappa till två fina kullar. Matte, Maria Wiener, har varit i pudelvärlden sedan sent 90-tal och brinner för rasen. Hon har utställning som huvudintresse och drar sig inte för att ägna stor tid åt pälsvård. Men så är också Sam och hans solide kompis Tiger alltid eleganta!
Det kan förefalla märkligt att välja en flerfärgad när man vill ställa ut, men eftersom Maria bor i Malmö kan hon enkelt ta bron över till Danmark. Där har Sam fått kvitto på sin goda exteriör genom att han hittills tilldelats Excellent, CK, 1a Bästa Hane, Cert och BIR med utmärkt kritik tre gånger.Nu kan han titulera sig Dansk Utställningschampion, DkUch, efter sista utställningen i Danmark 20230305 i Danska Pudelklubbens regi. Matte Maria ser fram emot när detta kan bli verkligheti Sverige med. 

JAMMA (Maylines Easy Jamming)

Foto Sara Åkerlund

är matte, Åsa Tova Berghs, livs första pudel. Efter ett liv kantat av hundar, från barndomens taxar till vuxenlivets rottweilers, lockade pudelrasen. Smarta, lättlärda och trevliga - vad mer kan man önska?
Man kan lugnt säga att Jamma infriat mattes förhoppningar. Hon är licensierad terapihund och var verksam som Integrationshund fram till pandemin. Älskar Nose Work och klarade alla doftprov på samma dag redan vid 14 månaders ålder. Som trickhund har Jamma erövrat fyra diplom och därmed titeln ETD, Expert trick dog. Dessutom finns hon med i Do More With Your Dogs lista Register of Merit, en placering som föräras hundar vars avkomma utmärkt sig inom Trick-verksamheten. Totalt 5 toy/dvärgpudlar i världen har kvalificerat sig för titeln.


MAX (Krulltotts David)     

Foto  Erika Dahlman

Sofia Sjöblom insåg tidigt att hon ville ägna sig åt agility. Eftersom pudlar verkade både snabba och lättlärda valde hon en mellis som förstahund. När hon senare fick se en black and tan på bild blev hon blixtförälskad - och nästa hund blev Max.
Tillsammans med honom har Sofia hunnit delta i en mängd tävlingar - och hoppas kunna fortsätta länge till. Hittills har Max erövrat diplom i Hoppklass och är uppflyttade till klass 3 i både Agilityklass och Hoppklass. Nu tävlar de tävlar aktivt i trean med målet att plocka SM-kvalpinnar. Dessutom har teamet tävlat i Rallylydnad och hunnit ta en nybörjartitel.
-Max är en helt fantastisk hund som har allt jag önskar. Full av energi, lite smått galen och älskar att träna. Han vill alltid lära sig nya saker, och har en vilja att förstå och göra rätt. Så recenserar matte Sofia sin hund, och önskar samtidigt att de kan inspirera andra tvåfärgade att komma ut på tävlingsbanorna.

RAFFE (Twocolours Noir Avec Nacre)

Foto Margitha Hernebjörk

När Margitha Hernebjörk började fundera på pudel fick hon se bilder av flerfärgade på nätet och blev helt såld En sådan ville hon ha!
Idag har hennes mellanpudelkille hunnit fylla sju och förgyller varje dag i familjens liv.
En träningskompis som älskar alla människor och hänger med på allt matte vill göra. Hittills har det blivit tävlingslydnad (med flera förstapris), en godkänd start i rallyns nybörjarklass, Nose Work (med doftprov), agility, hoopers, personspår och åtskilliga konster/trix och balansövningar.
-Raffe är så lättlärd och lyhörd, kommenterar matte. Han älskar att träna - det enda som egentligen begränsar oss är mina egna dåliga tävlingsnerver. Och när vi väl tagit oss ut på tävlingsbanorna kom corona och vände upp och ner på allt.
Nu har Margitha målet är att komma ut på tävlingsbanorna igen. Men det allra viktigaste är att kunna fortsätta ha roligt med sin underbara hund och träningskompis.