Att tänka på vid valpköp


Introduktion
Det är inte lätt att ta till sig allting som gäller vid köp av valp. 

När det är dags för en ny familjemedlem är det viktigt att tänka igenom allt innan köpet. Familjen måste vara medveten om att en hund finns under många år, kräver mycket tid, stimulans samt omsorg av sin ägare och flock. Förbered er genom att gå kurser, läs in er om rasen via böcker och på internet. Fråga gärna ut en hundägare eller uppfödare som ni känner förtroende för. 

Ett valpköp ska vara noggrant genomtänkt då pudeln har en normal livslängd från 10 till 15 år framöver. Hunden är ett flockdjur och ska inte lämnas ensam alltför långa stunder. En god riktlinje är att en vuxen hund inte ska lämnas ensam mer än max fyra timmar om dagen. Se till att ni har planerat för passning av hunden redan innan valpköpet t ex via dagmatte eller möjlighet att ta med hunden till jobbet. 

Flerfärgad pudel är en pälsras och som ägare är det viktigt att vara införstådd med att det tar tid att sköta om pälsvården.

Tänk på att hundar är familjemedlemmar och bör vara inräknade i det mesta ni planerar att göra - exempelvis utflykter och andra aktiviteter. 


Allergivänlig hund
Det finns inte några "garanterat allergivänliga" raser.
Allergener, det vill säga de ämnen som framkallar en allergisk reaktion, sitter inte i pälsen utan framför allt i saliv och urin. Ett gott råd är därför att göra flera besök hos uppfödare eller andra pudelägare, helst under vinterhalvåret då allergenet är mer koncentrerat i alla utrymmen. 


Hane eller tik
Flerfärgad pudel finns i 4 storlekar så välj efter det ni tycker passar just er familjesituation. Det är ingen större skillnad mellan könen även om det kan vara på individuell nivå. 


Väntans tider
Valpköp innebär i regel väntan, oftast minst ett halvår eller mer. Använd denna tid till förberedelser och att införskaffa kunskaper. Bland annat kan vi rekommendera SKK:s distanskurser i exempelvis Hundägarskap och Hundens beteende. 


Vid valpköp 
När det är dags att hämta valpen är det viktigt att allt görs korrekt. Uppfödare och köpare ska gemensamt gå igenom samtliga dokument och vad valpen haft för matvanor under sina första åtta veckor.
Var inte rädd för att ställa frågor!
Om det är första gången du äger en pudel kan du få hjälp genom att uppfödaren berättar och visar hur pälsen sköts. Kloklippning, tandvård och att hålla hundens örongångar rena är annat som är viktigt att den nyblivne hundägaren känner sig trygg att ta hand om.

Om det är något ni har glömt när ni kommer hem, skriv ner era frågor och kontakta uppfödaren. 

Det som medföljer vid valpköpet är:

  • Registreringsbevis som visar att hunden är registrerad i Svenska Kennelklubben och innehåller även en stamtavla över hundens föräldrar och släkt.
  • Veterinärintyg, som inte ska vara äldre än sju dagar. I formuläret har veterinären besiktigat valpkullen och skrivit ned sina iakttagelser.
  • Köpeavtal från Svenska Kennelklubben. Dettat är ett juridiskt bindande dokument som båda parterna ska signera i två original. Ett behålls av valpköparen och det andra av uppfödaren.
     
    De flesta uppfödare skickar även med skötselråd med information om koppelträning, rumsrenhet, pälsvård med mera från uppfödaren. Likaså ingår oftast även en påse foder av den sort valpen är van vid och en del annat smått och gott, exempelvis en filt med mammas lukt eller en leksak.

    Kom ihåg att valpen ska vara försäkrad när ni lämnar uppfödaren!
    Detta är den nyblivne hundägarens ansvar så ordna den saken i förväg. Hör gärna vad uppfödaren har för försäkring på sina egna hundar och om detta bolag erbjuder någon enkel övergång.
     

De första stegen

Ett första besök hos en tilltänkt uppfödare är bra, oavsett om denne har valpar eller ej. Om ni kan träffas får båda parter en närmare uppfattning om varandra och uppfödaren kan lättare matcha valp och köpare.
Som valpköpare är det absolut bra att träffa kennelns vuxna hundar och se vad dessa har för personlighet.
Men med tanke på långa avstånd kanske det inte går att ses innan det är dags att hämta valp. Då är det ännu viktigare att hålla kontakt på andra sätt, exempelvis genom mail, telefon eller sociala medier. De flesta uppfödare är väldigt måna om sina hundar och svarar gärna på dina frågor.


Omplacering   
                                     
Flerfärgad pudel är en ras som har det bra och det uppkommer relativt sällan behov av omplacering.
Oavsett ras är det viktigt att vara medveten om att det kan innebära extra arbete för att en omplacerad hund ska hinna landa i det nya hemmets trygghet.
Om uppfödaren är inblandad i en omplacering vill denne vara säker på att hunden får det bra och inte behöva byta hem någon mer gång. Därför kanske du får besvara många frågor om hur du planerar din och hundens gemensamma framtid. Med tiden kan det utvecklas väldigt starka band mellan omplacerade hundar och deras nya ägare. 


Hundar och barn
Ibland kommer frågan om rasen är barnvänlig.
Det finns inga hundar som föds arga mot barn - istället är det barnen som ska lära sig att bli hundvänliga.  
Här handlar det om att lära sig empati och att respektera hundens behov. Det är alltid de vuxnas ansvar att ha uppsikt över både barn och hundar. Även den mest tålmodiga hund kan vara trött eller ha ont - och även ett vanligen förståndigt barn kan glömma bort sig i lekens iver. 
Lär barnen att ta det lugnt och låta hunden själv välja om den vill komma fram. Ingen hund ska behöva finna sig i att lyftas eller hållas fast mot sin vilja. Förklara att valpar är som små barn och måste få vara ifred och vila mycket. Om detta respekteras av såväl barn som vuxna blir det varken några hundrädda barn eller arga hundar.


Äldre och hund
Att vara äldre hundägare ger väldigt mycket positivt för välbefinnandet. Visst kan det uppstå bekymmer om man exempelvis blir sjuk men oavsett ålder är det alltid viktigt att planera för de situationer som kan uppstå. En bra avlösare i form av exempelvis granne, vuxna barn eller barnbarn kan ge trygghet.
Med hund får man mycket frisk luft och rörelse - och när det kommer till pudlarna kan man ju dessutom välja den storlek som passar just ens livssituation.