Skötsel av pudel - vardagsvård

Vare sig man väljer en kort frisyr eller en utställningsfrisyr, kräver pudelpälsen skötsel. Detta ska man vara medveten om när man köper sin flerfärgade pudel. Vi rekommenderar en kurs i vardagsvård.


Klicka på bilderna så blir de större

Pälsvård:
När man får hem valpen är pälsen ganska lätt att sköta. Börja med att vänja valpen vid att vara på trimbordet, eller vilket bord man nu väljer. Det viktigaste är att underlaget är halkfritt. Själv använder jag en bit av en yogamatta som underlag.  Ha alltid en hand på valpen så att den inte försöker hoppa ner från bordet. Valpar är snabba och har inget begrepp om höjder. Öva kortare stunder i början och ge mycket beröm. Gör det hela till en mysstund. Det ska vara roligt att komma upp på bordet. Vänj även valpen vid att klippa klor och borsta tänder och kolla i öronen.Till den vardagliga pälsvården behöver man en karda. Den ska vara mjuk utan plastknoppar längst ut på stråna. Dessa sliter på pälsen. Ha gärna en extra karda i reserv, och kontrollera så att alla strån ligger åt samma håll. Om de inte gör det, kan man skada huden på valpen. En pudelkam behöver man också. Det är en kam med glest mellan pinnarna. Börja med att karda igenom pälsen bit för bit. Använd kammen för att kolla så det inte är några tovor i pälsen. Jag brukar karda varje bit av pälsen tills det inte låter så mycket om kardan. Då kollar jag med kammen att det inte finns några tovor. Kammen skall glida lätt genom pälsen. Finns det tovor fastnar den. Pudelkam, pinnborste och karda (Artero) från 4Dogs, Landskrona.

Bordsfön från 4Dogs.                               Trimbord med ställning,    Saxar Rak Artero, 2 böjda och effilering

                                                                  badkar 4Dogs.                  Roseline från 4Dogs.

Kloklippning:
Klipp klorna ungefär en gång i veckan när valpen är liten. Man behöver en bra klotång som inte glappar när man klipper. Det är viktigt att man själv är lugn när man ska klippa klorna. Räkna med att valpen protesterar i början. Oftast är det inte själva kloklippningen den ogillar, utan att bli fasthållen och att man håller på med tassarna. Klipp en liten bit i taget om du är osäker på var pulpan sitter. Glöm inte sporren på insidan av frambenet. Om du inte kan klippa klor med klotång finns det utmärkta sladdlösa uppladdningsbara kloslipar att köpa. Klotång och kloslip(Andis) från 4Dogs, Landskrona.

Öronvård:
Pudeln har hår som växer inne i hörselgången. Dessa måste man plocka bort emellanåt. Strö lite puder på håren och dra försiktigt bort dem några strån i taget.  Försök undvika använda peang då det är lätt att skada valpen om den gör oväntade ryck. Om man vill använda peang får den inte vara låsbar. 

Tandvård:
Börja tidigt vänja valpen vid att borsta tänder. Hundar får precis som vi människor problem med tandsten och tandlossning. Genom att borsta tänderna på hunden kan man undvika problemen. Det finns olika typer av tandborstar och tandkräm för hundar. Själv använder jag en barntandborste och tandkräm för hundar rekommenderad av veterinär. Tandborste är billigast på apoteket. Skulle din hund få lite tandsten rekommenderar jag borstning med Cleany Teeth Ultraljudstandborste med tillhörande tandkräm från 4Dogs. 

Vid mycket tandsten rekommenderar jag ett veterinärbesök får borttagande av tandsten för att undvika tandlossning i framtiden.

Bad & fön.
Innan man badar kardar man igenom pälsen och kontrollerar så det inte är några tovor. Bada aldrig en tovig hund. Då blir det bara svårare att reda ut tovorna efteråt. Använd schampo och balsam avsedda för hund. Hunden skall stå på ett halkfritt underlag. Börja med att blöta ner hela pälsen med ca 38 grader varmt vatten. Från huvudet och bakåt. Massera in schampot med fingertopparna. Undvik att gnugga. Skölj ut schampot och undvik att få schampo i ögonen på hunden genom att luta huvudet bakåt hela tiden. Var noga med att få ur allt schampo. När du tycker att du är färdig, skölj lite till. Använd sedan balsam. Skölj även ut detta noga. Schampo och balsam för pudelpäls finns i många olika fabrikat, med varierande pris och kvalitet. Vardagsschampo och balsam fungerar inte alltid i utställningssammanhang. Krama ut vattnet ur pälsen. Själv använder jag en ”plutoduk” till att få ut vattnet. Var noga med att föna pälsen torr. Låt inte en pudel självtorka, då blir pälsen krullig och tovar lättare. En ren och rakfönad pudelpäls är lättare att sköta. Fönar finns i olika prisklasser. De vanligaste fönarna som kan rekommenderas är de med värmereglage och där du har händerna fria att dela pälsen vid föning. Fönen är en bordsfön med ett stativ som du fäster på trimbordet, badkar i plast med avloppsslang, trimbord och K9 Schampo & balsam allt från 4Dogs, Landskrona. K9 Schampo och balsam tillverkas av K9 i Gantofta Christer Johansson och späds 1 dl med 10 dl vatten.. 


Rakning

Vänj din valp succesivt vid rakmaskinen. Börja med att bara lägga maskinen med skär mot de ställen valpen ska rakas på utan att motorn är igång. Uppmuntra den och visa att skäret inte är farligt. Starta maskinen utan att skäret rör vid valpen och låt den vänja sig vid ljudet. Beröm och bjud på en godisbit. Upprepa detta några gånger innan du börjar med rakningen.

Här ser du en sladdlös maskin med ställbart skär. Till mjuk och valpig päls rekommendrerar jag ett ställbart skär av stål. Det ställbara skäret på bild har 3 längder från 0,7 mm till 3.0 mm. Jag använder inställning på 1,5 mm då det lämnar en del hår kvar. Rakning sker när hunden är badad och fönad. Det sparar livslängden på maskin och skär. Mellan varje rakningsmoment beröm valpen, bjud på godis och ha tålamod.

Lägg svansen mot analöppningen. Utifrån det motet rakar du undersida. översida och sidorna på svansen för hygienens skull. Raka lite under mage fram till naveln. Därefter rakas genitalier (penis på hanhund och vulva på tik). Raka gärna medhårs i början så huden vänjer sig vid rakningen.

Ta sedan ett grepp om bak- eller framtass som om du skor en häst. (Se gärna på YouTube Raka tassar på pudelvalp.)  Raka försiktigt bort håren mellan trampdynorna. Därefter rakar man ovanpå tassen från klobanden  och upp en bit över tårna. Sist petar man upp håren mellan tårna och rakar försiktigt bort detta. Så gör man tills alla 4 tassar är rakade.

Att raka en pudel nos, gå in på YouTube och titta på "Klippa pudelnos" .

Sist men inte minst känn ofta på baksidan av skäret så det inte blir för varmt. Då är risken stor att huden bränns på hunden. Är skäret varmt, pausa rakningen och låt skäret svalna. Under tiden berömmer du valpen och bjuder på godis.      


Tottning

Valpens huvudhår och öronlappshår växer på längden. Du kanske vill sätta upp huvudhåret med ett gummiband eller fler. Ta en kam med metallskaft (se bild ovan) och dela huvudhåret i en rak bena. Börja dela från den ena yttre ögonfrån och arbeta dig fram till det andra ögats yttervrå (se bild 2 från vänster i nederkant). Benan ska vara så rak som möjligt. Ta ett gummiband avsett för hund och fäst det i håret. OBS fäst inte gummibandet nära hårbottnen utan se till att sätta det ca 3 cm ovanför så hunden kan blunda och pälsen inte slits. Vill du ha mer än en hårtott fortsätter du att göra jämna benor och sätter upp med gummiband. Hunden i bild till vänster har 4 hårtottar. Gör samma sak med öronlappshåren. Kamma genom med pudelkammen. Ta sedan ett gummiband och sätt i hårtottens nederkant. OBS hunden har en öronlapp i allt håret. Försäkra dig om att du inte satt gummibandet i öronlappen genom att pröva med pudelkammen att du inte är i närheten av öronlappen. (Se bild 2 från vänster i nederkant.)

Text Maria Wiener & foto Kenneth Malmström